MJERILA
IZDVOJENO
OSNOVNI POJMOVI

Čeka vas ugradnja razdjelnika topline, a ne znate ništa o tome ili su vas pretrpali s previše informacija, dajemo vam nekoliko osnovnih pojmova:

RAZDJELNIK TOPLINSKE ENERGIJE
je uređaj koji se postavlja na vaše grijače tijelo (npr. radijator) te na osnovu razlike temperature na grijačem tijelu i temperature prostora mjeri emisiju radijatora. Na taj način omogućuje mjerenje i raspodjelu toplinske energije za svako grijače tijelo posebno, tj. za svaku stambenu jedinicu posebno.
TERMOSTATSKI VENTIL
na vašem radijatoru mjeri temperaturu u prostoriji i zatim prilagođava dotok topline u radijator do postavljene temperature na termostatskoj glavi ventila. Uzimajući u obzir i druge izvore topline u prostoriji kao što su sunčeva svjetlost, toplina koja odaju TV uređaji, računala, ljudi koji borave u prostoriji.
PRIGUŠNICA
ili zaporni radijatorski ventil, omogućuje dodatnu regulaciju protoka kroz radijator te omogućuje zatvaranje svakog radijatora posebno pri popravku ili održavanju grijanja bez utjecaja na druge radijatore u sustavu.
GRIJAČE TIJELO
je dio sustava grijanja koji služi za prijenos topline na prostoriju. To je u većini slučajeva radijator, kupaonska “lojtrica“, konvektor, dio razvodnih cijevi u sistemu grijanja.
MREŽNI KONCENTRATOR SIGNALA (podataka)
prihvaća vrijednosti s mjernih uređaja (razdjelnika topline) i pohranjuje ih te ujedinjuje u jedan jedinstveni sustav.
KALORIMETAR
mjerilo topline koje se ugrađuje u cijev, koji na osnovu protoka i razlike temperature vode polazne i povratne cijevi grijanja daje podatke o potrošenoj toplinskoj energiji. Ugradnja ovisi o tehničkim preduvjetima.